Popis
Med je hustá sladká a lepkavá kapalina , vytvářená včelami sběrem a zahušťováním sladkých šťáv .
Pro včelstvo je med zásobou energeticky bohaté potravy . Během roku silné včelstvo vyrobí a z větší části i spotřebuje řádově stovky kg medu . Většina spotřeby probíhá v sezóně , na přečkání zimy včelstvu stačí přibližně 1 kg na měsíc .
Med má zvláštní chuť , pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly .
Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení .
Med je směs cukrů , vody a jiných složek . Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami , které med produkovaly a liší se podle lokality , období / sezóny i jednotlivých včelstev .
Hmotnost 1 litr medu je asi 1,4 kg .
Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik . Lidovému používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení : med působí jako antibakteriální a antiseptický činitel .
Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu , efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti .
Časté užívání medu jako protibakteriálního činitele je jeho užití pro krytí ran , popálenin a vředů . Toto užití má dlouhou historii v tradiční medicíně . Navíc , užívání medu redukuje otoky a jizvy , také zamezuje např. bavlněnému obvazu nalepit se na léčené zranění .
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.